حمل بار و مسافر در مسیرهای بین شهری نیازمند داشتن مجوزی به نام کارت هوشمند رانندگان است. در این مطلب با نحوه استعلام این کارت الکترونیکی آشنا خواهید شد. در گذشته برای رانندگانی که در عرصه حمل بار و جابجایی مسافران فعالیت میکردند، مجوزی به نام دفترچه کار اعطا میگشت. این مجوز که برگ فعالیت نیز نامیده میشد. برای شناسایی هویت رانندگان خودروهای باری (وانتبار، کامیون و ماشینهای سنگین) و مسافربری (اتوبوس، مینیبوس و..) صادر و اطلاعاتی نظیر سابقه فعالیت و تخلفات آنها در آن درج میشد.
اما در سال ۱۳۹۸، پس از اینکه سامانه اینترنتی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای راهاندازی شد، این دفترچههای کاغذی کاربرد خود را از دست دادند و با کارت هوشمند رانندگان جایگزین شدند. اکنون رانندگان برای فعالیت در حوزه حمل و نقل بار و مسافر و تردد در مسیرهایی برون شهری باید برای دریافت این کارت در سامانه اینترنتی سازمان راهداری ثبتنام کنند. اما برای ثبتنام به چه مدارکی نیاز است و استعلام کارت هوشمند رانندگان باری با کد ملی به چه طریقی انجام میگردد؟ در این مطلب به این پرسشها پاسخی کامل داده خواهد شد.
بیشتر بخوانید: راهنمای فعال کردن ریپلای اینستاگرام!
کارت هوشمند رانندگان چیست و چه کاربردی دارد؟
کارت هوشمند رانندگان مجوزی برای حمل بار و جابجایی مسافر در سفرهای بین شهری است که از سوی سازمان راهداری به رانندگان فعال در زمینه حمل و نقل صادر میگردد و تردد قانونی آنها را در جادههای برون شهری امکانپذیر میکند. این کارت هوشمند اطلاعات گوناگونی از قبیل سوابق رانندگی، بارنامه، وسیله نقلیه، بیمه و تخلفات راننده را در خود ذخیره کرده و امکان استخراج این اطلاعات از سامانه مرکزی را بدون نیاز به مراجعه حضوری فراهم میکند.
کارت هوشمند رانندگان چه مزایایی دارد؟
امنیت بسیار بالا و ایجاد گردش کار آنلاین را باید دو مزیت اصلی استفاده از کارتهای هوشمند رانندگان دانست. این کارتهای الکترونیکی با بهرهگیری از فناوری رادیو شناسه (Radio-frequency identification) هویت رانندگان را شناسایی و سوابق کار و تخلفات و اطلاعات مرتبط با فعالیت آنها را ثبت و نگهداری میکند. تفکیک رانندگان براساس حدنصاب کارکرد، ایجاد نظم در سیستم نوبتدهی پایانههای باربری، سهولت در صدور بارنامه و دریافت بار از شرکتهای حمل و نقل جادهای از دیگر مزایای داشتن کارت هوشمند رانندگان محسوب میشوند. همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره بهترین مسیریاب ها و اپلیکیشن های GPS در آیفون میتوانید کلیک کتید.
شرایط اخذ کارت هوشمند رانندگان چیست؟
متقاضیان دریافت کارت هوشمند رانندگان باید واجد تمام شرایط زیر باشند:
- تابعیت ایران
- برخورداری از سلامتی روانی و جسمانی
- عدم ممنوعیت قانونی برای رانندگی با وسیله نقلیه مربوطه
- داشتن حداقل ۲۳ سال سن برای گواهینامه پایه دو (فعالیت با کامیونی به ظرفیت ۶ تن بار) و ۲۵ سال سن برای گواهینامه پایه یک و حداکثر ۵۵ سال سن (به جز رانندگانی که در بخش حمل و نقل روستایی مشغول هستند)
- عدم داشتن سوء پیشینه کیفری که باعث محرومیت از حقوق اجتماعی گردد
- داشتن حداقل مدرک تحصیلی سوم راهنمایی (سیکل) یا معادل آن برای رانندگان برون شهری و مدرک پایان دوره تکمیلی نهضت سوادآموزی برای رانندگان بخش روستایی
- عدم اشتغال در مشاغل تمام وقت در ارگانهای نظامی و مؤسسات غیردولتی و عمومی
مراحل دریافت کارت هوشمند رانندگان
درصورتیکه خود را واجد تمام شرایط مذکور برای دریافت کارت هوشمند رانندگان میدانید، باید در دوره آموزشی آنلاین رانندگان باری شرکت کنید تا برای شرکت در آزمون کارت هوشمند آمادگی داشته باشید. این آزمون توسط سازمان فنی و حرفهای برگزار و نتایج آن تقریباً یک ماه پس از آزمون اعلام میگردد. پس از موفقیت در آزمون و کسب نمره قبولی، گواهی مهارت سازمان فنی حرفهای را دریافت خواهید کرد.
گفتنی است برای اطلاع از نمره قبولی و کسب گواهینامه نیازی به مراجعه حضوری نیست. امکان استعلام کارت مهارت با کد ملی نیز در سامانه سازمان فنی و حرفهای فراهم شده است. برای انجام این کار کافی است وارد پرتال وبسایت فنی و حرفهای شوید و کد شناسایی را با پرداخت هزینه صدور گواهینامه دریافت و گزینه استعلام گواهینامه فنی حرفه ای با کد ملی را انتخاب کنید. پس از اینکه کادرهای خالی مشخصات فردی را تکمیل کردید، گواهینامه شما به صورت آنلاین برای شما صادر خواهد گشت.
مراکز سلامت رانندگان جهت دریافت کارت هوشمند
پس از دریافت گواهینامه فنی و حرفهای باید به یکی از مراکز سلامت رانندگان برای اخذ گواهی سلامت مراجعه کنید. بعد از تائید پزشک مربوطه مبنی بر سلامت جسمانی و روانی شما، کارت سلامت شما صادر و به شما ارائه میگردد. برای دریافت کارت سلامت نیز میتوانید به سامانه استعلام کارت سلامت رانندگان مراجعه کرده و پس از وارد کرد کد ملی و کلید امنیتی، کارت سلامت خود را آنلاین دریافت کرده و استعلام کارت سلامت رانندگان پایه یک با کد ملی را انجام دهید.
در گام بعدی باید برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه اقدام و درخواست آنلاین خود را در سایت قوه قضائیه ثبت کنید. در آخر باید به یکی از شعب سازمان تأمین اجتماعی برای تشکیل پرونده و عضویت در بیمه تأمین اجتماعی مراجعه کنید. پس از دریافت تمام مدارکی که در این بخش برای شما بیان گردید، میتوانید به یکی از مراکز صدور کارت هوشمند رانندگان در سطح شهر مراجعه کرده و مدارک خود را به مسئول مربوطه ارائه کنید تا بعد از رؤیت و تائید صحت مدارک، اقدامات لازم را برای صدور کارت هوشمند شما انجام دهد.
بیشتر بخوانید: تغییر لوکیشن آیفون برای استفاده بهتر از اپلیکیشنها!
برای دریافت کارت هوشمند رانندگان چه مدارکی نیاز است؟
برای استعلام کارت هوشمند رانندگان داشتن مدارک زیر الزامی است:
- اصل و فتوکپی کارت پایان خدمت یا گواهی معافیت از خدمت نظام وظیفه
- اصل و فتوکپی شناسنامه
- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر
- گواهی عدم سوء پیشینه
- اصل و فتوکپی گواهینامه رانندگی براساس وسیله نقلیه مورد استفاده متقاضی (پایه یک، پایه دو و پایه سه)
- گواهی سلامت جسمانی
- دو قطعه عکس پرسنلی ۴×۳ با پسزمینه روشن
- معرفینامه انجمن صنفی رانندگان بار و مسافر در استان و شهرستان مربوطه
- فرم تقاضای صدور کارت هوشمند
- تائیدیه مدارک تحصیلی
- گواهینامه قبولی در آزمون فنی و حرفهای کارت هوشمند
بیشتر بخوانید: چرا لوکیشن اسنپ در آیفون دقیق نیست؟ روشهای اصلاح!
آموزش استعلام صورت وضعیت کارت هوشمند
جهت استعلام کارت هوشمند رانندگان چندین روش وجود دارد که متداولترین آن، مراجعه به سامانه اینترنتی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای جهت آگاهی از نتایج آزمون کارت هوشمند رانندگان باری با کد ملی است. برای انجام این کار بایستی وارد وبسایت سازمان حمل و نقل جاده ای استعلام کارت هوشمند به آدرس اینترنتی smartcard.rmto.ir شوید و از بخش استعلامهای الکترونیک در صفحه اصلی گزینه «استعلام کارت هوشمند راننده» را انتخاب کنید. سپس در صفحه بعدی، کادرهای خالی را که با علامت ستاره مشخص شده است، با کد ملی و شماره موبایل خود پر کنید. و در آخر کد امنیتی را نیز وارد کرده و دکمه آبیرنگ جستجو را لمس کنید تا نتیجه استعلام کارت هوشمند با شماره ملی اعلام گردد. و اطلاعاتی از قبیل: شماره پرونده، اعتبار کارت و شماره کارت هوشمند شما در صفحه ظاهر شود.
استعلام کارت هوشمند رانندگان باری
همانگونه که پیشتر نیز بیان گردید، تمام کسانی که در زمینه حمل و نقل بار فعالیت میکنند، ملزم به دریافت کارت هوشمند رانندگان باری هستند، در غیر این صورت برای آنها بارنامه صادر نخواهد شد. برای استعلام تعداد بارنامه با کد ملی میتوانید به همان وبسایت smartcard.rmto.ir مراجعه کرده و از منوی اصلی گزینه «استعلام کارت هوشمند راننده پایه یک» را انتخاب کنید. در صفحه بعدی باید اطلاعات خواسته شده در کادرهای ستارهدار (شماره موبایل و شماره هفده رقمی شناسایی خودرو.) را به همراه کد امنیتی وارد کرده و گزینه جستجو را انتخاب کنید تا وضعیت کارت هوشمند و اطلاعات آن در صفحه ظاهر گردد. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره آموزش گامبهگام پینگ آیفون با اپلواچ، نحوه ردیابی آیفون با اپلواچ میتوانید کلیک کنید.
استعلام کارت هوشمند رانندگان مسافربری
ازآنجاییکه نوبتدهی در پایانه باربری به واسطه کارت هوشمند رانندگان مسافربری صورت میپذیرد. داشتن این مجوز برای فعالیت در مسیرهای برون شهری برای رانندگان اتوبوس، مینیبوس و غیره ضروری است. استعلام صورت وضعیت مسافربری نیز مانند بخش قبلی از طریق سامانه الکترونیکی smartcard.rmto.ir صورت میپذیرد. کافی است وارد این وبسایت شوید و در منوی اصلی، آیکون آبیرنگ سوم «استعلام صورت وضعیت راننده مسافری» را برگزینید. و اطلاعات خواسته شده را در کادرهای ستارهدار وارد کنید تا فرآیند استعلام کارت هوشمند شما در سامانه انجام پذیرد و نتیجه استعلام کارکرد راننده در صفحه برای شما نمایش داده شود.
بیشتر بخوانید: آموزش جامع حذف اپل آیدی فراموش شده: راهنمای گام به گام و عملی!
اپلیکیشن استعلام بارنامه با کد ملی
سامانه اینترنتی سازمان راهداری تنها شیوه استعلام کارت هوشمند رانندگان و صورت وضعیت رانندگان نیست و روشهای امنتر و سادهتری نیز برای استعلام رانندگان با کد ملی بدون نیاز به مرورگر فراهم گردیده است. دانلود اپلیکیشن استعلام کارت هوشمند رانندگان یکی از سریعترین و آسانترین راهکارهای انجام این کار است. کافی است اپلیکیشن استعلام رانندگان را در گوشی آیفون خود نصب و اجرا کرده و کد ملی خود را در کادر وارد کنید تا اطلاعات کارت هوشمند شما از سیستم سازمان راهداری کشور استعلام گردیده و فرآیند استعلام رانندگان با کد ملی تکمیل گردد. بنابراین در این روش تنها به یک کد ملی نیاز دارید تا کارت هوشمند خود را استعلام کنید.
استعلام پیامکی کارت هوشمند رانندگان (شماره پلاک کامیون)
برای رانندگانی که کد ملی خود را به خاطر نداشته و یا به اینترنت برای استفاده از اپلیکیشن یا وبسایت سازمان راهداری دسترسی ندارند، روش استعلام پیامکی بهترین گزینهای است که برای استعلام تعداد بارنامه کارت هوشمند راننده پیش رو دارند. چه راننده ماشین باری باشید و چه مسافربری، برای استعلام کارت هوشمند کامیون با شماره پلاک کافی است شماره پلاک خودروی خود را به شماره پیامکی ۳۰۰۰۱۴۱ ارسال کنید تا نتیجه استعلام کارت هوشمند برای شما ارسال گردد.
تمدید کارت هوشمند رانندگان چگونه است؟
همیشه در هنگام استعلام کارت هوشمند خود به زمان اعتبار آن دقت کنید و یک ماه قبل از اتمام اعتبار آن برای تمدید کارت اقدام کنید. چنانچه بیش از یک سال برای تمدید کارت منقضی شدهی خود اقدام نکنید. کارت شما برای همیشه باطل خواهد شد و امکان دریافت کارت هوشمند دیگری برای شما وجود نخواهد داشت. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره معرفی بهترین اپهای بلاگری آیفون میتوانید کلیک کنید.
برای تمدید کارت هوشمند باید مدارکی نظیر کارت سلامت، بیمهنامه، گواهینامه رانندگی، گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر و حدنصاب کارکرد ماشین خود را در وبسایت smartcard.tmto.ir بارگزاری کرده و درخواست خود را برای تمدید کارت هوشمند رانندگان ثبت کنید. گفتنی است که حدنصاب کارکرد برای رانندگانی با خودروهای مختلف متفاوت است. بهعنوانمثال برای رانندگان ترانزیت ۵ فقره بارنامه، برای رانندگان باری ۱۸ فقره بارنامه و برای رانندگان مسافربری (اتوبوس) ۳۵ فقره در نظر گرفته شده است. ناگفته نماند که کارت هوشمند رانندگان برای رانندگانی که سن آنها از ۶۹ سال تجاوز کرده است، صادر نخواهد شد.
چه عواملی موجب ابطال کارت هوشمند رانندگان میشود؟
از سهلانگاری در عدم تمدید بیمه و گواهینامه رانندگی گرفته تا تخلفاتی نظیر عدم رعایت قوانین تردد در آزادراهها، دلایل مختلفی میتواند موجب ابطال کارت هوشمند شما گردد. چنانچه گواهینامه رانندگی شما منقضی شده باشد یا توسط مراجع انتظامی و قضایی مصادره گردد. کارت هوشمند شما نیز باطل خواهد گشت. اگر نسبت به تمدید به موقع بیمهنامه خود اقدام نکنید، کارت هوشمند شما نیز موقتاً غیرفعال خواهد شد. انجام تخلفاتی نظیر عدم رعایت مقررات رانندگی در آزادراهها، عدم رعایت شئونات شرعی و عدم رعایت حدنصاب کارکرد (کار کردن بیش از حد مجاز) همگی از دلایل ابطال کارت هوشمند محسوب میشوند. طبیعی است که ارتکاب جرائم مختلفی نظیر جابجایی کالای قاچاق یا مواد مخدر نیز نه تنها موجب ابطال کارت هوشمند خواهد گشت. بلکه راننده محکوم و مشمول جرائم قانونی خواهد شد.
سخن آخر استعلام کارت هوشمند رانندگان
در این مطلب سیبچه با کاربرد کارت هوشمند رانندگان، مدارک و شرایط لازم برای دریافت آن و چگونگی استعلام کارت سلامت رانندگان پایه یک با کد ملی آشنا گشتید. تمام رانندگانی که در عرصه حمل بار و مسافر در مسیرهای برون جادهای فعالیت میکنند. موظفاند نسبت به دریافت این کارت اقدام کنند؛ در غیر این صورت تردد آنها در مسیرهایی بین شهری غیرقانونی است و مجازاتی نظیر جریمه سنگین و توقیف خودرو در انتظار آنها خواهد بود.
پاسخ پرسشهای متداول استعلام کارت هوشمند رانندگان
- برای گرفتن کارت هوشمند رانندگی به کجا مراجعه کنیم؟ به دو روش اینترنتی (سامانه استعلام صورت وضعیت کارت هوشمند.) و حضوری (مراجعه به مراکز صدور کارت هوشمند رانندگان) میتوانید جهت دریافت کارت هوشمند اقدام کنید.
- مدت اعتبار کارت هوشمند رانندگان باری چقدر است؟ مدت زمان اعتبار کارت هوشمند رانندگان باری یک سال است. و راننده برای تمدید آن باید طی این یک سال کار کرده و به حدنصاب میزان کارکرد تعیین شده دست یابد.
- چه مدارکی برای تمدید کارت هوشمند رانندگان باری با کد ملی نیاز است؟ بیمهنامه، گواهینامه، حدنصاب کارکرد، کارت سلامت و گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر از جمله مدارکی است. که برای تمدید کارت هوشمند رانندگان باری مورد نیاز است.
- به چه طریقی میتوان برای استعلام اعتبار کارت هوشمند رانندگان اقدام کرد؟ ارسال پیامک، مراجعه به وبسایت و نصب برنامه استعلام کارت هوشمند رانندگان باری با کد ملی از روشهای مختلفی است. که برای استعلام صورت وضعیت رانندگان با کد ملی استفاده میشود.